by

Mitä pikavipit todellisuudessa ovat?

Pikalainat ovat nopea ja vaivaton tapa rahoittaa arjen kuluja. Helppoutensa ansiosta käyttölainat ovat oivia keinoja odottamatta ilmaantuvien kulujen, kuten lääkärikulujen rahoittamiseen, mutta pikalainan saa tarvittaessa hakea myös ihan muuten vaan, kuten vaikka bensan rahoittamiseen. Lainojen suosio aiheutuukin ilman muuta erittäin todennäköisesti täysin pikalainojen monipuolisuudesta.

Halpuudesta huolimatta käyttöluotoilla on todella olematon mielikuva kansan korvissa, siitä pystymme lähinnä syyttää mediaa. Media on haukkunut pikalainoja jo vuosia paneutuen mm. vippien hurjiin, joskus jopa useiden kymmenien prosenttien kokoisiin vuosikorkoihin. Ei siltikään koiraa karvoihin katsominen, eikä lainoja prossiin, sillä todelliset vuosikorot eivät anna edes lähelle totuudenmukaista kuvaa käyttöluottojen totuudenmukaisista kuluista.

Kulutusluotoille tulee korkokuluja useimmiten neljäsosan otetusta lainamäärästä, eli esim. 1000 e lainalle takaisinmaksettavaa tulee keskimäärin 250 euroa. 250€ kulut 1000 e pienlainalle ovat todella kohtuulliset, kun otetaan huomioon, että rahoituslaitokset veloittavat luotoistansa pelkkänä avausveloituksena noin jopa 300€ veloitukset. Rahoitusyhtiölainan kuluksi tulee siltikin yleensä vain joitakin prosentteja, kun puolestaan summaltaan saman kulutusluoton todellinen vuosikorko saattaisi olla miltei 100%.

Useilla suomalaisilla on käsitys, että aivan kaikki luottotilin netistä ottavat henkilöt joutuvat ylivelkaantuneiksi ja ottavat ennemmin tai myöhemmin merkinnän luottotietoihin. Ei näin luonnollisestikaan siltikään ole, vaan oikeasti 85 % luottotilien käyttäjistä maksaa luottotilinsä miltei ajoissa lainayritykselle takaisin. Jäljelle jäävästä 15 prosentistakin liki 10 prosenttia tilittää luottotilinsä maksamatta olevan erän aina 1. karhukirjeen saatuaan. Keskimäärin noin viisi prosenttia vippaajista jättää siis tililuottonsa erämaksun kokonaan maksamatta.

Suomalaisille joka vuosi merkittävistä luottohäiriöistä 71% aiheutuu rahoitustyhtiöiden suurista luottotileistä, joita otetaan yleensä pääasiallisesti suurimmista pankeista. Kuusitoista prosenttia maksuhäiriöistä aiheutuu muista menoista, kuten maksamattomista rästiveloista, lisäksi 6 % siivun ottavat kiinteistö- ja asuntolainat. Vain 7 % maksuhäiriöistä johtuu tavallisista pienistä pikavipeistä.

Useat mielipidetutkimukset osoittavat tiedot, jotta kuluttajien mielipiteet käyttölainoja kohtaan ovat yleensä hurjan hyviä. Monet ovat tyytymättömiä mahdollisesta vippien tarjonnan loppumisesta, ja totesivat tämän lisäksi miettivänsä päätymistä ongelmiin velkojen kanssa kulutusluottojen kieltämisen myötä – ei lainkaan päinvastoin. Useimmat kyselytutkimuksiin osallistuneista ihmisistä kertoivat rahoittavansa käyttöluotoilla jokapäiväisiä rahareikiä, kuten junalippuja, näihin ei mitenkään liikenisi rahaa.

Käyttöluotto passaa siksi aivan arjen kulujen hoitamiseen, välttämättäkään pikavippaamalla ei joudu maksuhäiriöiseksi yhtään enempää kuin mitään suurempaakaan käyttöluottoa lainaamalla. Niinpä kun luottohäiriömerkinnöistä oikeasti kiristellään hampaita, miksi emme voisi ottaa asiointiin positiivista luottotietojärjestelmää, jonka myötä luottotietomerkinnät pystytään kuopata todennäköisesti lähes kokonaisuudessaan historiaan.

Write a Comment

Comment